1 oct. 2012

Satul painii, 28-30 septembrie 2012

In weekend-ul ce tocmai s-a sfarsit, 28-30 septembrie 2012, in Parcul National din Bucuresti s-a tinut Satul Painii, un targ ce s-a vrut a reconstitui o atmosfera tipica construita in jurul acestui simbol primordial, painea.
Daca-ti place sa te buricesti si sa te scufunzi intr-o mare de lume, pesemne ca n-ai ratat evenimentul. Daca faci urticarie numai la gandul asta, ia de citeste, ca-ti fac eu un rezumat!

Tarabe multe si bogate, de-o parte si de alta a aleei, te imbie sa calci pe calcaiele celui din fata ta, sa-ti zici ca nu mai conteaza cand tu esti cu vreo jumatate de metru inaintea posetei tale… N-as fi zis ca anul a fost secetos si ca recoltele au fost prapadite de prea-multul soare, dar etichetele cu preturi iti cam dau de banuit. Deh, oricum la targ marfa-i mai scumpa, dar e si aleasa.
O data intrati in sat, puiul de dac se scapa: “Prapaad! Hai acasa!”. Ai zice ca nu-i usor sa colinzi targurile cu un dac de-o schioapa dupa tine, dar nici chiar asa de greu nu e. Din fericire, sa zicem, foarte multe dintre tarabe erau cu dulciuri traditionale preparate “in casa”. Cozonaci, prajituri, placinte, turte, gogosi, ciocolata, mere in caramel, alvita, nuga, halva, salam de biscuiti, caramele si nelipsitul kurtos kalacs.

 E drept ca au fost prezenti si multi producatori de preparate din carne sau branzeturi, in majoritate de la Sibiu veneau, insa, desi sper sa ma insel, cel putin mezelurile erau toate trase parca la indigo. Am chiar suspiciunea ca, daca in cel mai bun caz, expozantii chiar erau si producatori, animalele de la care provenea carnea, nu erau in propria lor gospodarie sau micro-ferma. Indiferent la ce taraba te uitai, produsele erau identice, singura diferenta fiind vanzatorul.









De data asta, voi starui supra tarabelor ce vindeau orice altceva, mai putin carneturi si branzeturi.

Savoarea Maramuresului este marca doamnei Birlea Atena Narcisa, tel: 0751.223.239, mail: savoareamaramuresului@yahoo.com
La targ, pretul borcanului era de 10 lei.






Fara productie industriala, totul fiind facut de mana de catre o doamna septuagenara si 4 ajutoare, dupa retete vechi de cand lumea, micul producator Slanic Muscel face siropuri si dulceuri, dar vinde si ciuperci, mez de nuca si trufe negre toate ingredientele provenind de prin padurile din Arges.
Au site: www.slanicmuscel.com. Marfa lor e buna si dichisita, veti gasi dulceturi clasice, dar rare, la preturi rezonabile.


 Madam Elisabeta Neagoe, stapana acestei tarabe, face dulceturi din toate minunile plaiurilor noastre, dar mai baga si cate-un ingredient mai "iexotic, fata mea". Castraveti cu ananas si seminte de floarea-soarelui. Dovlecei cu stafide. Dovleac cu catina. Ridiche alba cu mere. Gulii cu stafide. Ardei iute cu gogonele. Telina cu mere. Varza de Buxelles cu portocale si chimen. Toate sunt bune si pastreaza gustul ingredientelor. Bizare combinatii, dar reusite. Pretul este de 15 lei pe borcan. N-are site, dar are o vecina de-a dansei, mail: catrina_viorica@yahoo.com Are mobil, in schimb:: 0785.195.673. Pretul care se vede sus in poza este pentru clatite cu ce umplutura vrea muschiul tau! Pam-pam! Etichetele sunt cu Ben Ten.

Stupina Onea stapanita de doi soti apicultori, are un stand spectaculos. Nu stii unde sa te uiti mai intai, iar lumea da navala. Au miere din toate cele, dar si polen, tincturi, unguente si energizante. Cu zeci de ani in urma, bunicul de-acum, Nicoae, a primit in dar un stup si o familie de albine. Acela a fost declansatorul unei pasiuni pe care au mostenit-o si copii si nepotii. Se vede si se simte ca produsele lor sunt facute cu dragoste si grija.
 
Apicultori din zona Munteniei, domnul este cu albinutele, iar doamna e manager, cu carte de vizita.
Tel: 0724.582.570
 
 
 
 
 
 
Va este teama ca va ingrasati?! Va recomand inainte de fiecare masa, cate-o dusca de tuica. Tuica invinge frica frica!
 
 
 
 
 
 
 
Doamna Florentina Carbunaru face lumanari decoative. Are si un raftulet intr-un magazin de paptarie si decoratini din Bucuresti, vis-a-vis de IGP pe Stefan cel Mare. Siteul este in constructie, dar raspunde la telefon: 0725.388.132
Lumanarea mica este 35 lei, iar cea mare este 45 lei.
 
 
 
 
Decoratiuni mestesugite de Medvedov Gabriel.
E pictor si grafician renumit, dar la targ a fost prezent deghizat, cu un stand de decoratiuni frumos lucrate si inedite.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dulciuri la gramada:
 


 

Rapsozii populari au cantat, s-au spus snoave, iar gratarele au sfarait pana tarziu....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu