3 oct. 2012

Mierea

Nu e cazul sa va descriu calitatile terapeutice ale mierii si valoarea ei curativa, insa vreau sa va incurajez inspre consumul ei. Mierea e cunoscuta si vanduta mai ales ca aliment, motiv pentru care pretul e mic, desi continutul ridicat de antibiotice naturale o face  aproape un medicament.
Mierea poate fi de flori sau de mana, adica produsa de pe alte parti ale plantei, mai putin flori.
Evident, pentru a detine toate proprietatile benefice, mierea trebuie sa fie naturala, sa nu provina de la albine tratate cu antibiotice sau hranite cu sirop de zahar, deci artificial.

Mierea este un aliment foarte laudat pentru antioxidantii pe care ii contine, care pot oferi numeroase beneficii oamenilor ce o consuma, dar este de asemenea si unul dintre cele mai "indoite" alimente. Intr-un borcan cu miere din comert poti gasi si sirop de zahar, sirop de porumb, fructoza, glucoza, sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, zahar de sfecla, antibiotice si metale grele. Citeste eticheta...

Cum putem verifica daca mierea este naturala sau contrafacuta?

In primul rand, trebuie sa stiti ca mierea naturala are o apucatura cam bizara. Se cristalizeaza, domnule, indiferent de temperatura de pastrare, mai putin cea de mai ( de salcam), care semi-cristalizeaza. Dacă sunt cristale mari, ca sarea grunjoasa, mierea e buna, dar a avut cam prea multa apa, deci albinele n-au mutat-o de suficiente ori din celula in celula, prin urmare, nu i-au adaugat suficiente enzime. Mierile bine vanturate sunt mai onctuoase, au cristale mai mici, mai finute.
Ei, lichiditatea este primul indiciu ca mierea din magazine nu e ce va trebuie. Mierea trebuie sa fie vascoasa, dar vanzatorii, pentru a usura si grabi procesul de ambalare, o supun procesului termic. Astfel, s-a cam terminat cu mierea-panaceu, pentru ca prin incalzire, isi pierde o buna parte dintre proprietatile miraculoase, ba chiar devine toxica daca temperatura la care a fost supusa ar depasi 40ºC. Tot din acest motiv nu trebuie sa puneti miere in bauturile fierbinti.
Daca va uitati pe eticheta borcanului cu miere din magazin, sa nu va mire daca o sa gasiti si glucoza. Nu cumparati produsul!
Unii stupari stiu ca oamenii se feresc de mierea zaharisita, fiindca suspecteaza ca e facuta cu zahar. Nimic mai fals. Totusi, ca sa-si vanda mai bine marfa, ei o fierb la 90ºC, ca sa nu mai cristalizeze. Ca gust, devine un pic mai buna, dar pierde enorm în calitate. La acea temperatura toate enzimele sunt distruse, mierea ramane doar un zahar lichid.
Toate mierile bune zaharisesc după cateva luni, deci daca vreti sa fiti sigur ca luati o miere naturala, cumparati una zaharisita.

Un alt indiciu este greutatea. O sticla de un litru ar trebui sa aiba 1,450 kg miere. Cam asta e densitatea mierii fata de apa.

Apoi este gustul, dar gustul mai poate insela. Există mieri drese cu zahar fiert cu plante, din care lipseste polenul. Urmele de polen din miere sunt un indicator categoric al plantelor din care provine mierea, dar numai specialistii cu aparatele lor pot depista daca mierea e falsificata. Nu ar trebui cumparata mierea care sta pe tarabe in plin soare. Aceea are cu 40% mai putine calitati. Mierea este creata de albine la intuneric, ea nu trebuie expusa luminii solare, ci doar la lumina incaperii, cel mult, si la o temperatura constanta, ce nu depaseste sub nicio forma 40ºC.

O alta metoda de a testa mierea este intoarcerea borcanului cu josul in sus. Inauntru trebuie sa se creeze o bula de aer în formă de para. Daca bula urca repede spre fundul borcanului, inseamna ca este o miere cu multa apa în ea, deci nevanturata suficient. Bula trebuie sa urce lent, ceea ce arata că mierea este coapta, maturata, buna de consum si vanturata natural, de catre albine, deci culeasa de apicultor cand fagurii au fost capaciti pe trei sferturi. Uneori, stuparii, pentru a grabi productia, recolteaza mierea inainte sa fie capaciti fagurii si o scot la soare in butoaie sa mai evapore din apa, pentru a elibera fagurii mai repede, pentru o noua miere. Mierea obtinuta astfel este mai lichida si foarte saraca în enzime, desi e naturala. Mierea terapeutica o gasiti doar în stupine stationare. Asa ca, mierea terapeutica nu se cumpara nici din magazine si nici din piete, ci direct de la apicultor. Preferati mierea din stupinele stationare, departe de sursele poluante. Aceasta are o calitate superioara si datorita faptului ca este bine maturata (coapta), deci are un plus de enzime fata de mierea recoltata din stupinele plecate "in pastoral".
Acestea sunt recomandarile dlui. Vasile Andritoiu, Lector al Asociatiei Nationale pentru Terapii Complementare din Romania si profesor de Istorie la Targu Jiu.

In momentul in care cumparam un produs natural ne asteptam sa obtinem de la el toate beneficiile pe care le poate oferi. Nu este bine sa ne lasam amagiti de expresia “100% natural”, pentru ca unii comercianti uita cu desavarsire intelesul ei, scopul lor fiind doar acela de a obtine profit, nemaicontand mjloacele.

Alte trucuri de testare a mierii, dar dupa ce ati desfacut borcaul, cel mai probabil ajunsi cu el casa:
-          luati cateva bete de chibrit si introduceti-le cu gamalia in miere. Lasati-le cateva minute in miere si apoi incercati sa le aprindeti. Daca se aprind atunci mierea este buna. Daca nu, mierea este contrafacuta.
-          se incalzesc doua linguri de miere intr-un vas de sticla; apoi, adaugam sase linguri de alcool, amestecand bine totul. Daca la fundul vasului apare o substanta alba, mierea este cu siguranta falsificata. In cazul in care mierea se dizolva complet in alcool, fara sa se depuna o substanta tulbure pe fundul vasului, avem certitudinea ca mierea este curata.
-          mai exista si o alta metoda de testare a mierii curate, destul de simpla: introducem o lingurita in borcanul cu miere si apoi o ridicam, lasand sa curga mierea. Daca aceasta curge continuu, mierea este naturala; cand curge sub forma de picaturi, mierea este contrafacuta.

Stiam ca mierea este unul dintre putinele alimente care nu au termen de valabilitate, sigur, cu conditia sa fie corect pastrata si ambalata, si ...naturala. O data cu armonizarea legislatiei romanesti la cea europeana, pe borcanele cu miere a aparut si termenul de valabilitate, 1 an sau 2 ani, desi este precizata si naturaletea 100%. Eu personal nu consum miere din comert si pentru mine nu exista termen de valabilitate.

Oricat am incerca noi sa testam naturaletea mierii cu metode casnice, rezultatele nu pot fi sigure in totalitate. Procurati-va mierea doar de la un apicultor pe care-l cunoasteti sau care va este recomandat de rude, prieteni.
Mierea terapeutica o gasiti doar in stupine stationare, asa ca, ea nu se cumpara nici din magazine si nici din piete, ci direct de la apicultor. Preferati mierea din stupinele stationare, departe de sursele poluante. Aceasta are o calitate superioara si datorita faptului ca este bine maturata (coapta), deci are un plus de enzime fata de mierea recoltata din stupinele plecate "in pastoral".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu